ISST Schroth

Βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης ISST σύμφωνα με το Ασκληπιό – Katharina Schroth

Πληροφορίες

Οι ασθενείς με σκολίωση πρέπει να έχουν πληροφορίες σχετικά με τη νόσο, ώστε να βοηθηθούν να αναπτύξουν προληπτικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον υπολογισμό του κινδύνου εξέλιξης, ακόμη και όταν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο κίνδυνος εξέλιξης για τα παιδιά με σκολίωση <25°Cobb που δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη τους.

Για να διακοπεί ο φαύλος κύκλος εξέλιξης της σκολίωσης, η κύρια θεραπευτική πτυχή είναι η μείωση της ασύμμετρης φόρτισης της σπονδυλικής στήλης και των επιπτώσεών της στη στατική του σώματος και στις προσαρμογές της στάσης και της δομής πριν από το τέλος της σκελετικής ωρίμανσης.

Εκπαιδευμένοι και έμπειροι ειδικοί

Οι φυσικοθεραπευτές και οι γιατροί θα πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις σχετικά με την ακτινολογική και κλινική αξιολόγηση, τον παθομηχανισμό της σκολίωσης, την τεκμηρίωση και τη διαχείριση της σκολίωσης όσον αφορά τις πτυχές της στάσης, την εφαρμογή συγκεκριμένων ασκήσεων, την ειδική κινητοποίηση και, εάν είναι απαραίτητο, τα υψηλών προδιαγραφών κηδεμόνων. Λόγω της μακροχρόνιας διάστασης της θεραπείας, οι θεραπευτές και οι ασθενείς πρέπει να αναπτύξουν μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης.

Μια τυποποιημένη διαδικασία διδασκαλίας που περιλαμβάνει φυσική εξέταση, λειτουργική ταξινόμηση, τεκμηρίωση τόσο για τους θεραπευτές όσο και για τους ασθενείς οδηγεί σε ένα ατομικό σχέδιο θεραπείας που ακολουθείται από σαφώς καθορισμένες αξιολογήσεις παρακολούθησης.

Θεραπεία

Η ειδική θεραπεία της σκολίωσης (Asklepios Katharina Schroth), ατομικά (σε εξωτερικούς ασθενείς από πιστοποιημένους θεραπευτές Schroth), και ενδεχομένως σε ομάδες (σε εσωτερικούς ασθενείς στην κλινική Asklepios, Γερμανία) βασίζεται στην προαναφερθείσα τυποποιημένη διδασκαλία και διαχείριση με συγκεκριμένο κλινικό συλλογισμό..
Η συντηρητική θεραπεία της σκολίωσης στοχεύει στην επιβράδυνση ή την πρόληψη της εξέλιξης, ώστε να αποφεύγεται η χρήση κηδεμόνα σε περιπτώσεις με χαμηλό κίνδυνο εξέλιξης και κυρίως να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία περιλαμβάνει επίσης τη διδασκαλία και το σχεδιασμό ειδικών ασκήσεων για τη σκολίωση και τεχνικών αναπνοής σύμφωνα με τις αρχές των μεταβολών στάσης Schroth, ώστε να μπορέσουν και να ενθαρρυνθούν οι ασθενείς να εκτελέσουν ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι και να επιτύχουν αλλαγές στάσης στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Η ένταση του θεραπευτικού προγράμματος πρέπει να προσαρμόζεται ατομικά στην ικανότητα άσκησης των ασθενών και στον εγγενή κίνδυνο εξέλιξης. Ειδικές παθητικές, υποβοηθούμενες και ενεργητικές τεχνικές κινητοποίησης είναι υποχρεωτικές σε περίπτωση δομικών-λειτουργικών περιορισμών.

Τα κίνητρα, η συμμόρφωση, η δέσμευση και η πειθαρχία των ασθενών ακολουθούν μια βαθιά κατανόηση και την αναγνώριση της κύριας εστίασης στις μακροπρόθεσμες αλλαγές της στάσης.

Οι θεραπευτές θα πρέπει να είναι σε θέση να συνοδεύουν τους ασθενείς μερικές φορές για μήνες, χρόνια ακόμη και δια βίου.

Στόχοι και κύριοι στόχοι

  • Αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης
  • Επιβράδυνση ή πρόληψη της περαιτέρω εξέλιξης
  • Σταθεροποίηση των διορθώσεων της σπονδυλικής στήλης σε τρεις διαστάσεις
  • Αύξηση της κινητικότητας του θώρακα και της αναπνευστικής λειτουργίας
  • Συμμετρία του κορμού – αισθητικές βελτιώσεις
  • Συνειδητοποίηση της στάσης και έλεγχος των αλλαγών στάσης
  • Πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι (HEP)
  • Υποστήριξη όσον αφορά τη θεραπεία με κηδεμόνα – συμμόρφωση – αισθητική
  • Ανακούφιση από τον πόνο
  • Βοήθεια για αυτοεξυπηρέτηση, ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης

Standardized specific physical therapy

Positioning: Passive corrections for each Schroth “Body Block” up to the structural limits.
Corrective Breathing: Mobilization of the concavities by intrinsic forces.
In-brace exercises: Designed to improve the starting position for the Schroth home-exercise-program for beginners.
Specific Mobilization: Focusing on the apical segments of a curve, or soft tissues within the concavities.
3D exercises: Typical Schroth exercises try to achieve 3D corrections. Preparatory exercises could have specific goals.
Home exercise program: Essential tool to affect ADL and to prolong and intensify the correction effects

ISST – Schroth Results (1, 2, 3, 4, 5, 6)

Ref.:

  1. Schreiber S, Parent EC, Moez EK, Hedden DM, Hill D, Moreau MJ, et al. The effect of Schroth exercises added to the standard of care on the quality of life and muscle endurance in adolescents with idiopathic scoliosis-an assessor and statistician blinded randomized controlled trial: “SOSORT 2015 Award Winner”. Scoliosis. 2015;10(24):1–12
  2. Schreiber S. Schroth Exercises for Adolescent Idiopathic Scoliosis – Reliability, A Randomized Controlled Trial and Clinical Significance. Scoliosisjournal 2014.
  3. Kuru T, Yeldan İ, Dereli EE, Özdinçler AR, Dikici F, Çolak İ. The efficacy of three-dimensional Schroth exercises in adolescent idiopathic scoliosis: a randomised controlled clinical trial. Clin Rehabil. 2016 Feb;30(2):181–90
  4. Weiss HR, Weiss G, Petermann F, Incidence of progression in idiopathic scoliosis patients treated with SIR: an age and sex-matched controlled study. Pediatric Rehab., 6(1) 23-30,2003.
  5. Ottmann S, Kose N. Yakut Y, The efficacy of Schroth´s 3-dimensional exercise therapy in the treatment of idiopathic scoliosis in Turkey. Saudi Med J. 26(9) 1429-1435, 2005
  6. Hennes A, Goodall D, Rehabilitation (SIR) in patients with spinal deformities – Description and results. J: Physiotherapy Theory and Practice, 2009
Scroll to Top